Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği

Otellerde maliyet artışları enflasyonun 3,6 puan üzerinde

2017’de yiyecek içecek maliyetleri yeniden yükselişe geçti. Enflasyon 2017 yılına yükselerek yüzde 9 dolayında girerken otellerde maliyet yükselişi artışı da hız kazandı.

Turizmdatabank’ın Ocak 2017 Otel Maliyetleri Analizine göre, 12 aylık ortalamalarla yiyecek-içecek maliyetleri yüzde 11,4 arttı.
TÜİK verilerine göre Ocak 2017’de, ülke geneli enflasyonu 12 aylık ortalamalarla yüzde 7,76 oldu. Aynı dönemde otellerdeki yiyecek-içecek maliyetleri yüzde 11,42 arttı.

Otellerde en yüksek maliyet artışı yüzde 14,9 ile İçecek grubunda gerçekleşti. Yılın ilk ayında maliyet yükselişleri; yiyecek grubu yüzde 8 dolayında oluşurken, teknik servis, temizlik malzemelerinde enflasyona paralel artışlar görüldü. Öte yandan maliyet yükselişi enflasyonun altında kalan tek grup yüzde 3,4 ile enerji-yakıt grubu oldu.

1tab