Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği

Otellerde maliyetler % 9,2 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerine göre; son bir yılda, Türkiye genelinde fiyat artışları % 7,6 olarak gerçekleşti.

AKTOB Araştırma Birimi bulgularına göre, aynı dönemde otellerdeki maliyet yükselişleri ise % 9,2 oldu. Mart ayından geriye bir yıllık dönemde, yiyecek ve içecek gruplarındaki maliyet artışları % 10 dolayında gerçekleşti. Enerji grubundaki yükselişler ise % 5,2 oldu.
Otellerde yaşanan maliyet artışlarının en yüksek olduğu bölüm, % 33 ile meyve sebze olurken, onu % 14 ile bakliyat-un grubu ve % 12 ile temizlik malzemeleri izledi.
Otellerde kullanılan 125 temel malzemenin 90 adedinde maliyet artışları meydana geldi.
Bu grupta 47 adet malzemenin maliyet artışı enflasyonun üzerine çıktı.
Diğer yandan otellerde 8 adet malzemede maliyet düşüşü oldu. 27 malzemenin toplam maliyetlerinde ise bir değişim olmadı.
Gider gruplarında fiyat ve maliyet artışları (%)*

Fiyat
Artışı,%-1

Maliyet
Artışı,%-2

YİYECEK

11,57

9,99

ET GRUBU

6,46

5,86

YAĞ GRUBU

4,02

0,24

SÜT GRUBU

8,93

8,31

BAKLİYAT-UN

14,42

14,02

MEYVE-SEBZE

28,17

33,17

ÇAY-ŞEKER VB

7,42

5,58

İÇECEK

7,16

9,85

TEKNİK SERV.

2,44

2,54

ENERJİ-YAKIT

3,82

5,23

TEMİZLİK MLZ.

11,36

12,40

*12 aylık ortalamalarla (Mart ayı)

1- TÜFE’ye göre

2- Otel gider ağırlıklarına göre